stosunek ceny do jako¶ci |
STANDOX |
|
8% |
[ 22 ] |
DUPONT |
|
13% |
[ 33 ] |
SPIESHACKER |
|
4% |
[ 11 ] |
SIKKENS |
|
3% |
[ 9 ] |
PROFIX |
|
3% |
[ 8 ] |
GLASURIT |
|
5% |
[ 14 ] |
SPECTRAL (NOVOL) |
|
11% |
[ 29 ] |
LESONAL |
|
2% |
[ 6 ] |
PPG |
|
4% |
[ 10 ] |
DYNA |
|
3% |
[ 8 ] |
RM |
|
6% |
[ 17 ] |
PALINAL |
|
6% |
[ 15 ] |
APP |
|
1% |
[ 3 ] |
DEBEER |
|
6% |
[ 16 ] |
HELIOS |
|
3% |
[ 8 ] |
MIPA |
|
1% |
[ 3 ] |
LECHLER |
|
2% |
[ 6 ] |
IVAT |
|
1% |
[ 3 ] |
HAYA |
|
1% |
[ 4 ] |
NEXA AUTOCOLOR |
|
2% |
[ 6 ] |
MAX MAYER |
|
2% |
[ 6 ] |
SALCOMIX |
|
0% |
[ 1 ] |
SHERWIN WILLIAMS |
|
1% |
[ 4 ] |
IXELL |
|
1% |
[ 4 ] |
|
G³osowañ: 127 |
Wszystkich G³osów: 246 |
|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
lordik
|
Wys³any: 2013-02-02, 15:10
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
W mojej okolicy s± mieszalniki:
IWAT Palinal Lesonal a jakie¶ 30-40km maj± Spies Hecker
(mo¿e jest i wiêcej ale mi nie wiadomo)
Spies Heckerem nie malowa³em to siê nie wypowiadam
a IWAT jest dla mnie najlepszy z tych trzech
(kupuje u lakiernika który maluje i ma mieszalnie to kolor dobiera ³adnie)
Ja bym kupowa³ jakie¶ ze ¶redniej pó³ki jak bym mia³ niedaleko |
|
|
|
|
czapka2
|
Wys³any: 2013-02-02, 15:43
|
0
|
|
|
|
Maj±c za konkurencjê Palinala to siê nie dziwiê ze wolisz IVAT choæ dla mnie to podobna pó³ka.
Trochê jestem zaskoczony ¿e IVAT cenisz wy¿ej od Lesonala.
S±dzê, ¿e du¿± robotê co do Twojego wyboru mieszalnika IVAT robi po prostu dobry kolorysta który Ci te farby miesza.
A na ile warst kryjesz bo dobra pó³ka bazy powinna kryæ na 2 do góra 3 (ale to sporadycznie).
Oczywi¶cie wa¿ne te¿ s± odcienie szaro¶ci które niweluj± czêsto jedn± warstwê a jak wiadomo podk³±d jest tañszy ni¿ baza...... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-02-02, 23:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
moze sie kolego przedstawisz wkoncu? ja akurat osobiscie mam kilka mieszalnikow do wyboru ale lesonal biore tylkowtedy kiedy akurat on najlepiej pasuje-glownie francuzy...a co do krycia,gestosc,wydajnosci tojuz wole dyne np i wszystkie inne... |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-02-02, 23:29
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Przemek
Rekord krycia to by³a kremowa baza na 8x (da³em czarny podk³ad to by³ b³±d)
a je¶li chodzi o krycie to od 2-4 warstw (4 to max i bardzo rzadko) rozcieñczam przewa¿nie 80-100% rozpuszczalnika
to jest moje odczucie je¶li chodzi o Lesonal i IWAT
Jak maluje to stare auta (nowszych siê bojê)
I to drobne rzeczy bo po godzinach
Ci±gle siê uczê (wychodzi mi ju¿ w miarê)
Jak bêdê malowa³ Felicje to dam zdjêcia (dopiero na wiosnê malowanie)
W wakacje malowa³em ca³ego Sprintera |
|
|
|
|
berag1
|
Wys³any: 2013-02-02, 23:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 266
|
Cytat: |
hahahah jak widze ranking jako¶ci do ceny to od razu widaæ ¿e jedynym wy¿ancznikiem jest tutaj cena:
Palinal, debeer, dyna novol najwieksze syfy maj± najwiêcej g³osów - GRATULUJÊ reklamy.
Proponujê Wam pare pokazów i obliczeñ bo takowe tez wykonywa³em dla paru firm i zapewniam Was ¿e jak pokryjecie jedn± warstw± wiêcej to ju¿ cena nie bêdzie taka okazjonalna.
A tamte wy¿ej wymienione na pewno nie umywaj± siê do RM, PPG czy Glasurita i Depointa.
Pamiêtajcie najdro¿sza jest praca lakiernika i ka¿da warstwa to dodatkowy koszt i dla mnie cena puszki koloru kompletnie nie ma znaczenia..... |
Nie wiem kolego czy zauwa¿y³e¶, ale na tym forum nie ma w³a¶cicieli du¿ych warsztatów lakierniczych ze sporym przerobem gdzie faktycznie po wyliczeniu TCO okazuje siê, ¿e dro¿szy system to nie znaczy dro¿ej.
Mamy tutaj ch³opaków którzy porabiaj± we w³asnych warsztatach, gdzie nie ma mega przerobów.
Systemy, które proponujesz nie s± wstawiane za darmo, nie ka¿dego na nie staæ i nikt kto pracuje samodzielnie w swoim ma³ym warsztacie lub ze swoim pomocnikiem nie zdecyduje siê na system za kilkadziesi±t tysiêcy z³otych. |
|
|
|
|
maciozw
|
Wys³any: 2013-08-02, 10:44 Brakuj±ce systemy
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Julek73
|
Wys³any: 2014-01-09, 13:44
|
0
|
|
|
|
Panowie wróci³em po latach do Profix`a z doz± niepewno¶ci ale rozczarowa³em siê mi³o, kolor extra wyszed³ o dziwo i gdy brak³o te¿ nie by³o problemu z dorobieniem. Mo¿e po latach s³abo¶ci Profix wstaje jak Fenix z popio³ów. |
|
|
|
|
tycjusz
|
Wys³any: 2014-01-09, 14:59
|
0
|
|
|
|
wcale mnie nie dziwi ¿e pasuje Ci Profix, ja siê do niego przekona³em ju¿ jaki¶ czas temu, i jestem przekonany ¿e masz racjê co do podniesienia siê jako¶ci lakierów Profix. |
|
|
|
|
rico500
|
Wys³any: 2014-01-09, 20:56
|
0
|
|
|
|
zdecydowanie racja Panowie ,to ju¿ nie ten PROFIX co by³ kiedy¶,system bazowy ma bardzo dobr± si³ê krycia, po drugie rozcieñczany w stosunku 1:1 z rozcieñczalnikiem,PROFIX wypuszcza na rynek nowy produkt gdzie zapewnia zdecydowanie lepsze dopasowanie kolorów wiêc jest tylko lepiej poniewa¿ to ju¿ nastêpna pó³ka wy¿ej.
Do tego wszystkiego nowy color box pouk³adany chromatycznie z wymalowanymi wzornikami(5000 tys wzorników) u³atwia robote-a to nastêpny plus bo pozwala na intuicyjn± obs³uge i wyszukanie koloru,do tego wszystkiego dochodzi program recepturowy,który jest prosty jak budowa cepa ,a 111 000 ty¶ receptur w bazie danych daje mo¿liwo¶ci jakich wcze¶niej nie by³o.... |
|
|
|
|
Darod12
|
Wys³any: 2014-02-03, 21:50 Opinia na temat Novol Spectral
|
0
|
|
|
|
Witam, proszê o opinie na temat kolorystyki w systemie Novol Spectral SB2000. Jak jest z kryciem? Jak cenowo wyglada wstawienie mieszalnika na sklep? Jaka jest ¶rednia cena wyprodukowania 1 litra bazy brutto? |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2014-02-03, 22:24 Re: Opinia na temat Novol Spectral
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
Darod12 napisa³/a: | Witam, proszê o opinie na temat kolorystyki w systemie Novol Spectral SB2000. Jak jest z kryciem? Jak cenowo wyglada wstawienie mieszalnika na sklep? Jaka jest ¶rednia cena wyprodukowania 1 litra bazy brutto? |
Przejrzyj podobne tematy, jest tego bardzo du¿o , poszukaj bo nikt nie bêdzie wa³kowa³ jedno i to samo
np:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=8067
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=6999 |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
bil194
|
Wys³any: 2014-02-04, 01:15 systemy
|
0
|
|
|
|
no co do tego profixa to racja u nas w mie¶cie kole¶ wstawi³ na warsztat ostatnio by³em po 3 sety la7w i setkê takiego z³otego na pasata i kolor lalunia krycie na dwa razy zobaczymy jak dalej a go¶æ w mieszalni gdzie je¿d¿ê kiepsko o tym mówi³, pewnie bo konkurencja |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-26, 02:39
|
0
|
|
|
|
Nikt nie bierze glasurita?
Cena mo¿e sporo dro¿sza za litr ale kolory siê zgadzaj±, krycie okej. |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2014-08-26, 10:23
|
0
|
|
|
|
Gandziorz napisa³/a: | Nikt nie bierze glasurita?
Cena mo¿e sporo dro¿sza za litr ale kolory siê zgadzaj±, krycie okej. |
mnie zaproponowali umowe 5000 z³ miesiêcznie na 5 lat |
|
|
|
|
GMC
|
Wys³any: 2014-08-26, 21:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 382
|
Przy ich cenach bierzesz kilka litrów bazy i trochê rozpucha i masz 5000 |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-27, 02:24
|
0
|
|
|
|
Co my¶licie o bazach z elakiery.
Cena kusi, podobno mieszalnik profixxa. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-27, 08:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-08-27, 19:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Gandziorz napisa³/a: | Nikt nie bierze glasurita?
Cena mo¿e sporo dro¿sza za litr ale kolory siê zgadzaj±, krycie okej. | Cena nie sporo dro¿sza a wytrzepana z kosmosu.
A krycie okey: to chyba na zapleczu kolorystki - bo na pewno nie bazami które s± pod tym wzglêdem najgorsze z jakimi mia³em do czynienia (RM podobnie)
W porównaniu do S-H to szczyny i pop³uczyny - na dodatek pó³tora raza dro¿ej.
Gdyby nie kolorystyka/fliszki to pewnie pies z kulaw± nog± by tego nie tkn±³ - ale to temat dla kolorystów/mieszalni |
|
|
|
|
drako
|
Wys³any: 2016-07-22, 15:42
|
0
|
|
|
|
witam ostatnio kupi³em w necie jest nowa firma mag-lak i jestem mega zadowolony baza wydajna dobra cena i ten go¶æ widaæ ¿e ma pojêcie tyle ju¿ baz przerobi³em ale na pewno tam wrócê jetem zadowolony
i maj± nawet kolory na antyki
dla ciekawych podaje adres mogê co¶ pomyliæ www.mag-lakiery.pl |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2016-07-22, 16:48
|
0
|
|
|
|
drako napisa³/a: | witam ostatnio kupi³em w necie jest nowa firma mag-lak i jestem mega zadowolony baza wydajna dobra cena i ten go¶æ widaæ ¿e ma pojêcie tyle ju¿ baz przerobi³em ale na pewno tam wrócê jetem zadowolony
i maj± nawet kolory na antyki
dla ciekawych podaje adres mogê co¶ pomyliæ www.mag-lakiery.pl |
Napisz ¿e to Twoja firma , albo ¿e tam pracujesz , ³adniej to bêdzie wygl±da³o .... |
|
|
|
|
streetracer
|
Wys³any: 2016-11-13, 18:21
|
+1
|
|
|
|
A jak do tego wszystkiego ma siê Hymax? |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2016-11-14, 10:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
Tak patrzê na ten ranking i a¿ siê samo pytanie nasuwa jakby teraz po czterech latach zosta³y ocenione systemy które wtedy zdoby³y dwa pierwsze miejsca - DP i Spectral
Kryterium wyboru to jako¶æ do ceny |
|
|
|
|
trze¼wy inaczej
|
Wys³any: 2016-11-14, 13:08
|
-1
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 950
|
No to masz sam odpowied¼ jaki ten ranking jest miarodajny. |
_________________ ¯ycie jest zbyt krótkie ¿eby je¼dziæ Dieslem... |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2016-11-14, 20:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
Nie by³ miarodajny ale marketing robi³ swoje. Teraz ju¿ chyba nikt nie ma z³udzeñ, tyle ¿e wymiana systemów nie jest taka tania i ³atwa. Nowy rok ju¿ tu¿ tu¿ i ciekawe kto zaskoczy podwy¿kami? Oby nie takimi jak firmy ubezpieczeniowe |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2016-11-15, 07:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
Je¿eli to marketing to tak naprawdê ranking pokazywa³ nie jako¶æ / cena tylko dostêpno¶æ / cena. Ludzie zaznaczali to co znaj± ze swoich mieszalni. Teraz gdy pojawi³y siê nowe systemy by³oby podobnie tylko nazwy by siê zmieni³y. |
|
|
|