| Autor | Wiadomo¶æ | 

|  | 
  | Lykus | 

|  Wys³any: 2008-08-14, 10:59   mam problem | 0 |  |  | 

| Posty: 9

| 

| Witam, jak lakieruje akrylem to na pocz±tku jest git a po 15 sekundach robi siê zaciek . Wie kto¶ czemu? czy to mo¿e byæ od za bardzo rozciêczonego lakieru??. Jak to zrobiæ by to siê nie  dzia³o  mo¿e zostawiæ lekko matow± powierzchnie ,a potem sobie wypoleruje na razie wylewam lakier na lustro ale te zacieki przysparzaj± mi masê roboty |  | 

|  |  | 

|  | 
  | ZIEMBA | 

|  Wys³any: 2008-08-14, 17:26 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 5 razy

| 

| Je¿eli dodajesz utwardzacza i rozpuszczalnika do lakieru zgodnie z tym jak podaje producent to zacieki s± win± lakieruj±cego  Musisz poprostu poæwiczyæ. |  | 

|  |  | 

|  | 
  | gola   | 

|  Wys³any: 2008-08-14, 18:45 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 23 razy

| 

| lakierujac akrylem zostaw ekka morke,po czasie sie rozleje i bedzie git.Jezeli lejesz od razu na lustro to nie dziw sie ze ci plynie. |  | 

|  |  | 

|  | 
  | Dawid1989   | 

|  Wys³any: 2008-08-14, 20:00 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 8 razy
 Sk±d: okolice Mielca

| 

| Ustaw sobie pistolet tak ¿eby k³ad Ci cienk± warstwê przy wci¶niêtym spu¶cie na max, prowad¼ pistolet tak ¿eby farba rozk³ada³a sie równomiernie(nie ma miejsc w których widaæ ¿e farby jest wiêcej. Po pomalowaniu ca³ego elementu bedzie jeszcze przebijaæ.odczekaj chwilkê i daj drug± warstwê.Na koniec daj wiêcej farby i przejed¼ na gotowo. Potem ew.polerka i bedzie git. |  | 

|  |  | 

|  | 
  | Ryba   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 09:30 | 0 |  |  | 

|  
 Pomóg³: 5 razy
 Sk±d: Radomsko

| 

| Rób z morka, nieczêsto s± lakiery, które rozlewaj± siê idealnie na lustro i nie robi± siê zacieki, choæ sa wyj±tki   Po malowaniu zrób polerkê, efect na pewno bêdzie dobry

Ja ostatnio malowa³em wnêtrze swojego malucha - baza niemetaliczna Novol + klar Novoakryl 570. Po malowaniu by³a morka; nie jaka¶ straszna, ale ¶rednio mi siê to podoba³o.
 Papier 1500-2000-2500; pasta G3; mleczko amway silicone glaze lub jako¶ podobnie i mam idealne lusterko, nawet je¶li patrzysz z dalszej odleg³o¶ci. Wklejê fotkê jak siê przejdê do gara¿u
   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 09:50 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 4 razy

| 

| a  czy mo¿ecie sie podzieliæ swoimi sposobami jak rozlewacie bezbarwny na baze(metalik)  zeby w efekcie koñcowym by³o lustro albo zeby ten baranek byl jak najmniejszy, mi rozlewa siê z lekkim barankiem, bylem ostatno u lakiernika zeby podpatrzec  jak on to robi , no i widzia³em ze on tez porozlewa³ bezbarwny rowniez z efektem morki, pytalem sie co z tym bêdzie a on ze inaczej siê nie da i ze klijent moze to sobie spolerowac |  | 

|  |  | 

|  | 
  | mebArth   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 14:46 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 42 razy
 Sk±d: Kraków

| 

| Zalezy jaki bezbarwny. Kazdym sie inaczej maluje. Profixem jak wylejesz tak zostaje, novolem jak wylejesz to sie zleje wiec sie zostawia baranka i sie sam rozlewa. Rozciencz jak jest napisane na puszce a jak zrobisz zlewe to juz tylko i wy³acznie Twoja wina. Jak sie zrobi baranek czy morka to sie to spoleruje. Tylko "kaszy" nie zrób bo wtedy to swiety Boze nie pomoze   |  
				| _________________ Bart

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 07:26 | 0 |  |  | 

| 

|  	  | mebArth napisa³/a: |  	  | a jak zrobisz zlewe | 

czy dobrze rozumiem  - zlewa to zaciek ?? (sorki ze sie dopytuje ale  dopiero sie ucze)

| mebArth napisa³/a: |  	  | Tylko "kaszy" nie zrób | 

a co to jest ta kasza i  jak ja mozna zrobic ??? a raczej czego nie robic by ja zrobi ?;)

to moj pierwszy element   jaki pomalowalem
 czy ten baranek ktory wyszedl to kasza ???? jak sie dowiedzialem to  powstalo dlatego ze uzylem pistoletu do lakieru hvlp 380l/min < zapotrzebowanie> w polaczeni z kompresorem 170l/min (wydajnosc)

http://img170.imageshack....efsdfadfei0.jpg
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | Ryba   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 08:04 | 0 |  |  | 

|  

| 

| Jest ok   Przejed¼ go jeszcze papierem 1500-2000-2500 na mokro; potem polerka i bêdzie git

Tak wysz³o u mnie po polerce, ale bez mleczka wykañczaj±cego. To jest wnêtrze mojego malucha
   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 09:37 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 
 Pomóg³: 1 raz
 Sk±d: poznañ

| 

|  	  | lopez napisa³/a: |  	  | to moj pierwszy element   jaki pomalowalem

| 

Jak na pierwszy element to mi siê wydaje chyba super, tylko czy ta maska nie jest trochê krzywa?
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | mebArth   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 13:56 | 0 |  |  | 

| 

|  	  | lopez napisa³/a: |  	  |  	  | mebArth napisa³/a: |  	  | a jak zrobisz zlewe | 

czy dobrze rozumiem  - zlewa to zaciek ?? (sorki ze sie dopytuje ale  dopiero sie ucze)

| mebArth napisa³/a: |  	  | Tylko "kaszy" nie zrób | 

a co to jest ta kasza i  jak ja mozna zrobic ??? a raczej czego nie robic by ja zrobi ?;)

to moj pierwszy element   jaki pomalowalem
 czy ten baranek ktory wyszedl to kasza ???? jak sie dowiedzialem to  powstalo dlatego ze uzylem pistoletu do lakieru hvlp 380l/min < zapotrzebowanie> w polaczeni z kompresorem 170l/min (wydajnosc)

http://img170.imageshack....efsdfadfei0.jpg
 | 

Zlewa to zaciek
  inaczej mówiac PYTA lub "element sie pop³aka³"   Kasz to jest wtedy kiedy po wyschnieciu widzisz pólmat i czujesz szorstkosc pod palcami na wymalowanym elemencie.
 Baranek to jest za ma³o wylany lakier ale do zrobienia polerk±.
 Co do zdjecia..to jest MORKA. Jak na 1 raz ³adnie to wysz³o, lekko przytniesz 2000, polera i bedzie cacy z lekka strukturk±.
 Ja zawsze poleruje. Nie zawsze mi wyjdzie idealnie jak reszta auta. Jedno jest na szk³o zrobione a drugie na strukturke...dlatego wylewm tak, zeby po polerce by³o jak reszta elementów.
 |  
				| _________________ Bart

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 16:33 | 0 |  |  | 

| 

|  	  | FILIPO napisa³/a: |  	  | tylko czy ta maska nie jest trochê krzywa? | 

oj jest jest  - byla wgnieciona a ja nie umniej jescze dobrze wyszpachlowac
 myslalem ze jak zaleje podlkadem faba lakierem to nic nie bedize widac ale juz wiem  ze przygotowanie pod malowanie musi byc perfect bo wyszstko wyjdzie

| mebArth napisa³/a: |  	  | lekko przytniesz 2000, polera i bedzie cacy z lekka strukturk±. | 

spoko wielkiedzieki ale ja juz jechalem ten element papier1500 i polerke tez robilem ale wiertarka boscha

teraz mam pytanko: moge jescze raz  docierac ta mache  papierem 2000 jak piszecie  az wyrownam morke i jeszcz raz polerowac ??? - teraz  juz chyba kupie urzadzenie do polerki
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | mebArth   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 19:38 | 0 |  |  | 

| 

| MUSISZ a nie czy mozesz  2000. Tylko uwzj na ranty  bo 1500 juz zdja³es kupe materia³u i mozna sie predko przedrzzec. Wiertarka nie dopolerujesz. Predzej j± spalisz niz farbe zagrzejesz. |  
				| _________________ Bart

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | Ryba   | 

|  Wys³any: 2008-08-17, 07:40 | 0 |  |  | 

|  

| 

| Z t± wiertark± siê nie zgodzê. Sam uzywam takiego zestawu - wiertarka + ze starej szlifierki mocowanie do g±bki farecla. Efect jak widaæ na moich zdjêciach. Masz jednak racjê, ¿e wiertarka grzeje siê, ale daje radê, byæ mo¿e dlatego, ¿e to Bosh z niebieskiej lini   
 Sam nie kupuje maszyny do polerki, bo do moich amatorskich zastowsowañ to co mam siê sprawdza

Ps. zdejmowa³em szyny do malowania, ale niestety na t± chwilê mam tylko tak± pomalowan± na bia³o uszczelkê
   |  | 

|  |  |