| Autor |
Wiadomo¶æ |
 |
|
Lykus
|
Wys³any: 2008-08-14, 10:59 mam problem
|
0
|
|
|
|
| Witam, jak lakieruje akrylem to na pocz±tku jest git a po 15 sekundach robi siê zaciek . Wie kto¶ czemu? czy to mo¿e byæ od za bardzo rozciêczonego lakieru??. Jak to zrobiæ by to siê nie dzia³o mo¿e zostawiæ lekko matow± powierzchnie ,a potem sobie wypoleruje na razie wylewam lakier na lustro ale te zacieki przysparzaj± mi masê roboty |
|
|
|
|
 |
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-08-14, 17:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Je¿eli dodajesz utwardzacza i rozpuszczalnika do lakieru zgodnie z tym jak podaje producent to zacieki s± win± lakieruj±cego Musisz poprostu poæwiczyæ. |
|
|
|
|
 |
gola
|
Wys³any: 2008-08-14, 18:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
| lakierujac akrylem zostaw ekka morke,po czasie sie rozleje i bedzie git.Jezeli lejesz od razu na lustro to nie dziw sie ze ci plynie. |
|
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-08-14, 20:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
| Ustaw sobie pistolet tak ¿eby k³ad Ci cienk± warstwê przy wci¶niêtym spu¶cie na max, prowad¼ pistolet tak ¿eby farba rozk³ada³a sie równomiernie(nie ma miejsc w których widaæ ¿e farby jest wiêcej. Po pomalowaniu ca³ego elementu bedzie jeszcze przebijaæ.odczekaj chwilkê i daj drug± warstwê.Na koniec daj wiêcej farby i przejed¼ na gotowo. Potem ew.polerka i bedzie git. |
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wys³any: 2008-08-15, 09:30
|
0
|
|
|

Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Rób z morka, nieczêsto s± lakiery, które rozlewaj± siê idealnie na lustro i nie robi± siê zacieki, choæ sa wyj±tki
Po malowaniu zrób polerkê, efect na pewno bêdzie dobry
Ja ostatnio malowa³em wnêtrze swojego malucha - baza niemetaliczna Novol + klar Novoakryl 570. Po malowaniu by³a morka; nie jaka¶ straszna, ale ¶rednio mi siê to podoba³o.
Papier 1500-2000-2500; pasta G3; mleczko amway silicone glaze lub jako¶ podobnie i mam idealne lusterko, nawet je¶li patrzysz z dalszej odleg³o¶ci. Wklejê fotkê jak siê przejdê do gara¿u |
|
|
|
|
 |
|
lopez
|
Wys³any: 2008-08-15, 09:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 76
|
| a czy mo¿ecie sie podzieliæ swoimi sposobami jak rozlewacie bezbarwny na baze(metalik) zeby w efekcie koñcowym by³o lustro albo zeby ten baranek byl jak najmniejszy, mi rozlewa siê z lekkim barankiem, bylem ostatno u lakiernika zeby podpatrzec jak on to robi , no i widzia³em ze on tez porozlewa³ bezbarwny rowniez z efektem morki, pytalem sie co z tym bêdzie a on ze inaczej siê nie da i ze klijent moze to sobie spolerowac |
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-15, 14:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Zalezy jaki bezbarwny. Kazdym sie inaczej maluje. Profixem jak wylejesz tak zostaje, novolem jak wylejesz to sie zleje wiec sie zostawia baranka i sie sam rozlewa. Rozciencz jak jest napisane na puszce a jak zrobisz zlewe to juz tylko i wy³acznie Twoja wina. Jak sie zrobi baranek czy morka to sie to spoleruje. Tylko "kaszy" nie zrób bo wtedy to swiety Boze nie pomoze |
_________________ Bart
 |
|
|
|
|
 |
|
lopez
|
Wys³any: 2008-08-16, 07:26
|
0
|
|
|
|
| mebArth napisa³/a: | | a jak zrobisz zlewe |
czy dobrze rozumiem - zlewa to zaciek ?? (sorki ze sie dopytuje ale dopiero sie ucze)
| mebArth napisa³/a: | | Tylko "kaszy" nie zrób |
a co to jest ta kasza i jak ja mozna zrobic ??? a raczej czego nie robic by ja zrobi ?;)
to moj pierwszy element jaki pomalowalem
czy ten baranek ktory wyszedl to kasza ???? jak sie dowiedzialem to powstalo dlatego ze uzylem pistoletu do lakieru hvlp 380l/min < zapotrzebowanie> w polaczeni z kompresorem 170l/min (wydajnosc)
http://img170.imageshack....efsdfadfei0.jpg |
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wys³any: 2008-08-16, 08:04
|
0
|
|
|

|
Jest ok
Przejed¼ go jeszcze papierem 1500-2000-2500 na mokro; potem polerka i bêdzie git
Tak wysz³o u mnie po polerce, ale bez mleczka wykañczaj±cego. To jest wnêtrze mojego malucha |
|
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 09:37
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
Pomóg³: 1 raz Posty: 44 Sk±d: poznañ
|
| lopez napisa³/a: |
|
Jak na pierwszy element to mi siê wydaje chyba super, tylko czy ta maska nie jest trochê krzywa? |
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-16, 13:56
|
0
|
|
|
|
| lopez napisa³/a: | | mebArth napisa³/a: | | a jak zrobisz zlewe |
czy dobrze rozumiem - zlewa to zaciek ?? (sorki ze sie dopytuje ale dopiero sie ucze)
| mebArth napisa³/a: | | Tylko "kaszy" nie zrób |
a co to jest ta kasza i jak ja mozna zrobic ??? a raczej czego nie robic by ja zrobi ?;)
czy ten baranek ktory wyszedl to kasza ???? jak sie dowiedzialem to powstalo dlatego ze uzylem pistoletu do lakieru hvlp 380l/min < zapotrzebowanie> w polaczeni z kompresorem 170l/min (wydajnosc)
http://img170.imageshack....efsdfadfei0.jpg |
Zlewa to zaciek inaczej mówiac PYTA lub "element sie pop³aka³"
Kasz to jest wtedy kiedy po wyschnieciu widzisz pólmat i czujesz szorstkosc pod palcami na wymalowanym elemencie.
Baranek to jest za ma³o wylany lakier ale do zrobienia polerk±.
Co do zdjecia..to jest MORKA. Jak na 1 raz ³adnie to wysz³o, lekko przytniesz 2000, polera i bedzie cacy z lekka strukturk±.
Ja zawsze poleruje. Nie zawsze mi wyjdzie idealnie jak reszta auta. Jedno jest na szk³o zrobione a drugie na strukturke...dlatego wylewm tak, zeby po polerce by³o jak reszta elementów. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
|
 |
|
lopez
|
Wys³any: 2008-08-16, 16:33
|
0
|
|
|
|
| FILIPO napisa³/a: | | tylko czy ta maska nie jest trochê krzywa? |
oj jest jest - byla wgnieciona a ja nie umniej jescze dobrze wyszpachlowac
myslalem ze jak zaleje podlkadem faba lakierem to nic nie bedize widac ale juz wiem ze przygotowanie pod malowanie musi byc perfect bo wyszstko wyjdzie
| mebArth napisa³/a: | | lekko przytniesz 2000, polera i bedzie cacy z lekka strukturk±. |
spoko wielkiedzieki ale ja juz jechalem ten element papier1500 i polerke tez robilem ale wiertarka boscha
teraz mam pytanko: moge jescze raz docierac ta mache papierem 2000 jak piszecie az wyrownam morke i jeszcz raz polerowac ??? - teraz juz chyba kupie urzadzenie do polerki |
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-16, 19:38
|
0
|
|
|
|
| MUSISZ a nie czy mozesz 2000. Tylko uwzj na ranty bo 1500 juz zdja³es kupe materia³u i mozna sie predko przedrzzec. Wiertarka nie dopolerujesz. Predzej j± spalisz niz farbe zagrzejesz. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wys³any: 2008-08-17, 07:40
|
0
|
|
|

|
Z t± wiertark± siê nie zgodzê. Sam uzywam takiego zestawu - wiertarka + ze starej szlifierki mocowanie do g±bki farecla. Efect jak widaæ na moich zdjêciach. Masz jednak racjê, ¿e wiertarka grzeje siê, ale daje radê, byæ mo¿e dlatego, ¿e to Bosh z niebieskiej lini
Sam nie kupuje maszyny do polerki, bo do moich amatorskich zastowsowañ to co mam siê sprawdza
Ps. zdejmowa³em szyny do malowania, ale niestety na t± chwilê mam tylko tak± pomalowan± na bia³o uszczelkê |
|
|
|
|