Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ShAMAN
|
Wys³any: 2011-05-24, 23:53 KOLORY NA MOTORY
|
0
|
|
|
Zbieraj±cy wiedzê
|
Witam.
Chcia³bym spytaæ który z obecnych na Polski rynku systemów lakierniczych najlepiej radzi sobie z kolorami motocyklowymi? Mam tutaj na my¶li odnalezienie odcienia po kodzie lakieru i znalezieniu ew. fiszki. I od razu czy wi±¿e siê to z jakim¶ "powiêkszeniem" mieszalnika, oraz palety fiszek?
Wiem, ¿e w Heliosie praktycznie zawsze jest problem nawet z doborem czego¶ podobnego na ca³o¶æ SKUTERA a co dopiero przy naprawie przytartej os³ony jakiego¶ konkretnego motoru. Czy mo¿e ca³a zabawa polega na lakierowaniu kilkoma kolorami? Je¶li tak, to czy jest system, który pozwala skutecznie dobraæ? |
|
|
|
|
raf379
|
Wys³any: 2011-05-25, 07:49
|
0
|
|
|
|
W zimê malowa³em owiewki w suzuki 2004. Dobiera³em kolor srebrny po kodzie i to w dodatku przez neta zamówi³em. Mieszalnik STANDOX, kolor w 100% trafiony. Jak takiemu amatorowi wysz³o ok to musz± kolorki pasowaæ. |
|
|
|
|
ShAMAN
|
Wys³any: 2011-05-25, 08:17
|
0
|
|
|
Zbieraj±cy wiedzê
|
dobrze wiedzieæ, ¿e Standox sobie radzi, ale jest jeszcze pytanie czy pigmenty motocyklowe maj± w mieszalniku "standard" czy jest on w jaki¶ sposób poszerzony? |
|
|
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2011-05-25, 09:50
|
0
|
|
|
lorakkr21
Pomóg³: 4 razy Posty: 123
|
Glasurit albo Max Meyer ma w swojej ofercie w mieszalniku standard " kolorki na motorki " który¶ z tych dwóch ma nie pamiêtam z którego mi lali pzdr |
|
|
|
|
samurajek
|
Wys³any: 2011-05-25, 21:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68 Sk±d: Wroc³aw
|
Witam
Ja korzystam z lesonala i debbera, zawsze który¶ podpasuje.
Musisz pytaæ czy maja w ofercie mieszalni lakierki motocyklowe
Helios na pewno nie ma takich pigmentów wiec z trójwarstw± bedzie bardzo ciê¿ko
Lesonal tañszy ale nie ma wszystkich kolorów na fiszkach.
Debbeer wiecej fiszek ale dro¿ej wychodzi.
pozdro |
|
|
|
|
mario375
|
Wys³any: 2011-07-05, 09:43
|
0
|
|
|
|
Ogólnie mówi±c motocykle powinno malowaæ siê ca³e ze wzgledu na kolory trzy lub nawet czterowarstwowe i na dodatek z pog³êbiaczami koloru. Niektórzy maj± problem z pomalowaniem ca³ego motoru, a co dopiero elementy. |
_________________ Kolorysta- Debeer Profix Salcomix |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-05, 10:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
mario375 napisa³/a: | Ogólnie mówi±c motocykle powinno malowaæ siê ca³e ze wzgledu na kolory trzy lub nawet czterowarstwowe i na dodatek z pog³êbiaczami koloru. Niektórzy maj± problem z pomalowaniem ca³ego motoru, a co dopiero elementy. | zgadzam sie z przedmowca oni na motor przwaznie podpasowywuja cos podobnego ale fabrycznie jest to malowane inaczej..jak tez kolega napisal..stad mamy te piekne zywe kolory ktore tak ciezko w jakikolwiek sposob dorobic... |
|
|
|
|
samurajek
|
Wys³any: 2011-07-05, 23:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68 Sk±d: Wroc³aw
|
Co wy ch³opaki
Tak by³o parê latek temu teraz prawie ka¿dy da siê dorobiæ jak jest numerek albo tabliczka.
Pisze prawie bo czasami receptury nie podaj±.
¯eby na 100 gra³o to trzeba czasami element obok pryskaæ albo ca³y bok
pozdro |
|
|
|
|
popx
|
Wys³any: 2011-10-07, 13:54
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
bachus
|
Wys³any: 2011-11-01, 12:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 127
|
ka¿dy da siê dorobiæ owszem, ale nie kazda mieszalnia uzupe³nia oferte o palete motocyklow±, nawet jezeli ich dostawca oferuje takow±. pigmenty maj± ciekawsze efekty wiec s± dro¿sze.
Motocyklówke polecam z RM |
_________________ CUSTOM PAINT is better than ...
... just kidding :P |
|
|
|
|
kamilk
|
Wys³any: 2013-05-21, 13:31
|
0
|
|
|
kamilk
|
Witam. Pozwolê sobie dodaæ swoje trzy grosze,otó¿ je¶li idzie o jedno¶lady typu skuter,to w wiêkszo¶ci przypadków jest nie do zdobycia receptura koloru owiewek,sam siê z tym borykam, bo mam niby niebieski,ale od innego niebieskiego siê ró¿ni ,wiec mo¿na albo prysn±æ ca³o¶æ albo kombinowaæ.Natomiast nie wiem jak jest z markowymi pojazdami, ale w przypadku tzw chiñczyków to nie ma mo¿liwo¶ci pozyskania informacji o kolorze. M moim przypadku jest to "niebieski" ale porównuj±c do innego niebieskiego to mój jest jak by ¿ywszym kolorem,cieplejszym dla oka,a inny po prostu zimny, jak i ciemniejszy. |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2013-05-22, 23:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Na motory to ciê¿ko bêdzie
Na motocykle ? zgodze siê z opini±, i¿ lepiej i pewniej jest przemalowac ca³y kolor (np. 2 barwny wzór) na danym poje¼dzie.
Poniewa¿ kolory w duzym stopniu oparte s± o receptury candy...
3 warsty lub 4 warstwy.
S± nieliczni kolory¶ci, którym siê chce bawic z przerobieniem 3 lub 4 warstwy na 2 warstowy lakier - baza, bezbarwny.
Ale takich to ze ¶wiec± szukac.
Poniewa¿ nikomu nie chce siê bawic ze 100 ml. bazy 2 dni |
|
|
|