| Autor | Wiadomość | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wysłany: 2008-08-18, 21:02   podklad wchodzi w reakcje z farba | 0 |  |  | 

| Pomógł: 4 razy

| 

| czesci panowie 
 mam taki problem po polozeniu podkladu, gdy podklad   zaczol schnac zaszla taka reacja ze w pewnym miejscu podklad mi sie zaczol marszyc  ( jak pognieciona kartka)  nie wiem  co bylo grane ale  ten podklad zaczol wchodzic tak jaby w reakcje z jakas farbe ktora byl ement przemalowywany wczesniej a by przemalowywany chyba ze 3 razy

zaczolem  zdzeirac  te mejsce do  blachy  i jedna z wczesniejszych warst farby   byta taka mieka jakby twarda guma  i tej farby nie dalo  dotrzec zeby nie bylo jej czuc po palcem

http://img185.imageshack....epodkad1fl1.png

dalem wiec na to szpachle  gdy szpachla wyschla polozylem podklad i znowu to samo marszczylo sie  w tym miejscu

doszlem do wniosku ze moze szpachle za cienko polozona  i  rozpusczalnik z podkladu rozupszal szpachle  - bo znowu mi sie poraszcylo na obwodzie tej farby ktorej nie dalo  sie dotrzec i byla gumowa

nalozylem wiec grubiej szpachle natrskowa na to miejsce i obrobiem pod podklad
 http://img187.imageshack....dscn0190yr9.jpg
 http://img381.imageshack....dscn0003ks1.jpg

i mam  teraz pytanka czy mozna takie miejsce zawalic szpachla ????
 czy teraz misie znowu nie zwazy podklad w tym miejscu ????

co myslicie co powinno sie robic w takich sytuacjach zdzierac caly element do golej blachy??
   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | arti | 

|  Wysłany: 2008-08-18, 21:14 | 0 |  |  | 

| Pomógł: 3 razy

| 

| W takich przypadkach uÂżywam specyfiku Basefix Sikkensa jako izolatora lub kilka razy dajĂŞ cienko podkÂład. Po prostu czekam aÂż poprzednia warstwa dobrze wyschnie. |  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wysłany: 2008-08-19, 06:32 | 0 |  |  | 

| 

|  	  | arti napisał/a: |  	  | Po prostu czekam aÂż poprzednia warstwa dobrze wyschnie | 

znaczy warstwa podkladu dobrze wyschnie zanim nalozysz druga warstwe ??

ale ja jak kladlem  podklad to od razu mi sie wazylo i sie marszychl podklad

zawalilem to mjejsce szpachla natryskowa czy to  wystarczy ???
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | gola   | 

|  Wysłany: 2008-08-19, 19:25 | 0 |  |  | 

| Pomógł: 23 razy

| 

| najlepiej bylo by odkryc do blachy skoro gumowe jak piszesz. Jezeli to zalejesz podkladem to i tak g.... jest caly czas pod spodem.
 Mialem kiedys taki przypadek jak opisujesz,praktykant pomieszal podklad z lakierem zamiast utwardzaczem,tez bylo gumowe,odkrywalem do blachy i podklad,szpachla,podklad od nowa.
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wysłany: 2008-08-19, 20:40 | 0 |  |  | 

| 

| ups to jestem teraz w kropce bo caly element  dopieszczony i te miejsce gdzie dotarlem sie do tej gumowej farby   (4cmkwadratowe) zaszpachlowana i   dotarta jak nalezy 

gola u mninie ta gumowa obwodka farby do ktorej sie dotarlem jest na wielkosc pol piesci - i zalalem to jak na zdjeciu  szpachlÂą  natryskowÂą czy ta szpachla  nie wystarczy by odizolwac ta gumowa farbe ??? bo szczeerze mowiac nie chce mi sie drzec do blachy
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | gola   | 

|  Wysłany: 2008-08-20, 12:14 | 0 |  |  | 

| Pomógł: 23 razy

| 

| normalnie to powinno wystarczyc,ale co sie stanie po jakims czasie w sloncu to tego nie wie nikt   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | baqo   | 

|  Wysłany: 2008-08-20, 14:07 | 0 |  |  | 

| Pomógł: 20 razy

| 

| raz juÂż ktoÂś lipĂŞ odwaliÂł 	  | lopez napisał/a: |  	  | bo szczeerze mowiac nie chce mi sie drzec do blachy | 
    twoja bĂŞdzie druga       |  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wysłany: 2008-08-20, 15:19 | 0 |  |  | 

| 

| baqo masz 100% prcent racji - potwierdzam 

ale    jesli  na jakis czas to wystarczy to   pomaluje to jak jest  a jak bedzie zle to potem jak bede mial czas  zrobie element jescze raz - nie ma z tym  u mnie zadnego problemu to moje poczatki  wiec im wiecej praktyki tym lepije a  farby i tak mi zostanie

bede dobrze pamietac na przyszlosc ze w takich przypadkach  zgdzierac do blachy

dzieki za podpowiedzi
 |  | 

|  |  |