| Autor | Wiadomo¶æ | 

|  | 
  | Ryba   | 

|  Wys³any: 2008-08-19, 10:35   Novoakryl 570 problem | 0 |  |  | 

|  
 Pomóg³: 5 razy
 Sk±d: Radomsko

| 

|   Mam problem z klarem novoakryl 570 z novola
   Kupi³em taki w mieszalni; odlewany z puszki - luzem. Wiêcej ju¿ go nie kupiê, ale chcia³bym wyja¶niæ moje w±tpliwo¶ci.
 Problem wygl±da nastêpuj±co:
 Po na³o¿eniu produktu na bazê niemetaliczn± (novol) ca³o¶æ wygl±da bardzo s³abo. Morka nie jest du¿a, ale lakier ma s³aby po³ysk, bez g³ebi. Dodatkowo po na³o¿eniu 2 warstwy na lakierze zaczynaj± robiæ siê "rybie oczka", bardzo neiwielkie, ale jednak. Nak³ada³em ostatecznie 3 warstwy, na ostatniej da³em trochê wiêcej materia³u; my¶la³em ¿e siê rozleje , ale efekt by³ bez zmian
 Wszystko to sprawia, ¿e po pomalowaniu c³±o¶æ muszê matowiæ P1500, 2000, 2500. Po poelrce wygl±da ¶wietnie - idealne lusterko, a "rybie oczka" s± zupe³nie niewidoczne.

Jednak, gdy malowa³em klarem spectral 515, nie mia³em ¿adnych problemów. Wysz³o idealne lusterko bez polerowania, ¿adnych "rybich oczek" itp.

Dodam tylko, ¿e powierzchnia by³a tak samo przygotowana - podk³±d HS 5:1, obróbka P800 na mokro, odt³uszczone extarkcyjn±, baza niemetaliczna Novol
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | gola   | 

|  Wys³any: 2008-08-19, 11:26   Re: Novoakryl 570 problem | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 23 razy

| 

|  	  | Ryba napisa³/a: |  	  | ... lakier ma s³aby po³ysk, bez g³ebi...
 | 

moze powinienes wydluzyc czasy odparowan pomiedzy warstwami?Bo jezeli lakier ma slaby polysk to moze byc przyczyna,poprostu pompuje baze.
 Lakiery MS jakim jest novakryl potrzebuja wiekszych czasow odparowan miedzy warstwami.Pozatym spectral o ktorym piszesz to VHS,a to juz zupelnie inna jakosc w porownaniu do MS.
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | ixell | 

|  Wys³any: 2008-08-21, 21:20 | 0 |  |  | 

|  
 Pomóg³: 4 razy
 Sk±d: Kalisz

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | baqo   | 

|  Wys³any: 2008-08-22, 08:06 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 20 razy
 Sk±d: ko³obrzeg

| 

| zapomnia³e¶ dodaæ ¿e najlepszy PROFIX 	  | ixell napisa³/a: |  	  | ¿e novol jest do dupy | 
     |  | 

|  |  | 

|  | 
  | Ryba   | 

|  Wys³any: 2008-08-22, 13:58 | 0 |  |  | 

|  
 Pomóg³: 5 razy
 Sk±d: Radomsko

| 

| No nie mówiê, ¿e wina jest nie moja  , tylko, ¿e na spectralu problem nie wystêpuje, a technika malowania ta sama. Gola mia³ racjê z tyym odparowaniem, poniewa¿ po 4 h po³ysk by³ ju¿ ok; jednak "rybie oczka" ci±gle pozosta³y, ale uda³o mi siê je usun±æ przy polerce, wiêc problem z g³owy   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | gola   | 

|  Wys³any: 2008-08-22, 21:56 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 23 razy

| 

|  	  | ixell napisa³/a: |  	  | ...S³ysza³e¶ co¶ o zmywaczu silikonowym? | 

ja chyba tez nie,co najwyzej o zmywaczu silikonu.
   |  | 

|  |  |