| Autor | Wiadomo¶æ | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-14, 23:27   Jaki kompresorek? Da siê co¶ z tego zrobiæ? | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 
 Pomóg³: 1 raz
 Sk±d: poznañ

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | mebArth   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 15:00   Re: Jaki kompresorek? Da siê co¶ z tego zrobiæ? | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 42 razy
 Sk±d: Kraków

| 

| 
 Nie, tym sie ko³a pompuje.Butla ma byc minmum 150l i cisnienie sta³e 6bar na wêzu minimum. Kompresor do malowania kosztuje ok 2.5 tysia. Nowy. Wszytsko ponizej tej ceny jest do dupy.
 |  
				| _________________ Bart

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 17:52 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

| 

| A mo¿e takie co¶? (nie staæ mnie na wydatek 2,5ty¶...) 
 Pojemno¶æ butli 300l
 380/220V
 1480U/min
 15at

| c0ac_27.JPG 
 |  
		|  |  
		| Plik ¶ci±gniêto 120 raz(y) 44.24 KB |  
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | mebArth   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 20:01 | 0 |  |  | 

| 

|  	  | FILIPO napisa³/a: |  	  | A mo¿e takie co¶? (nie staæ mnie na wydatek 2,5ty¶...) 
 Pojemno¶æ butli 300l
 380/220V
 1480U/min
 15at
 | 

Da rade spokojnie.
 |  
				| _________________ Bart

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | Bodzio   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 21:14 | 0 |  |  | 

| --B_C_G-- 

Pomóg³: 9 razy
 Sk±d: lubuskie

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-15, 21:48 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

| 

| No w³a¶nie.. i tu siê pojawia moje kolejne pytanie. Co potrzeba do kompresora? Odwadniacz, odolejacz? Co jeszcze?
 Co ile czasu trzeba zmieniaæ olej w kompresorze?
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 06:35 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 4 razy

| 

| waz do kompresora 09mm albo 10mm , ( tyko zeby ktos ci takiego zawijanego nie wcisnol), odolejacz odwadniacz  filtr( jest to jeden przyrzad , , miernik na  pistolet zebys wiedzial jakie cisnienie masz na pistloecie a nie na kompresorze (im dluzszy waz od kompresora tym cisnienie na pistolecie bedzie mniejsze ) szybkozlaczke zebys mogl pistlet  ruczem reki odlaczac i podlaczac. ja mam jeszcze   odwadniacz drugi przy pistolecie

no i oczywiscie pistolet  , dysza 1.3 lub 1.4 ,  dla poczatkujacego bedzie dobry hp albo lvlp
 pistolet dobiera sie do kompresora, sprawdz napierw jakie twoj kompresor ma mozliwosci i do nich dobierz pistolet
 jesli nie wiesz o co codzi to pistolet powinien miec o jakies 40l/min mniej zapotrzebowania  na powietrze   niz  jest w stanie pompowac kompresor  bo trzeba uwzglednic straty na wezu.
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 09:29 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

| 

| Dziêki kolego  bardzo mi pomog³e¶. A jak mogê sprawdziæ jak± wydajno¶æ na wydechu ma mój kompresor (jeszcze go nie mam, ale jak bêdê mia³ to bêdê musia³ to jako¶ sprawdziæ)?
 i jeszcze jedno pytanko; dlaczego zwijany w±¿ siê nie nadaje?
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | mebArth   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 14:03 | 0 |  |  | 

| 

| Co do wêza...mam w pracy przezroczysty zbrojony i w niskiej temperaturze jest twardy i mozna czasem zahaczyc autko jak sie go ciagnie. W 2  pracy mam gumowe wêze - bardzo elastyczne, nie zwijaj± sie, mozna smialo biegaac po hali bez ryzyka.
 A co masz na mysli ZWIJANY W¡¯? To pomaranczowe baadziewie z tesco?
 |  
				| _________________ Bart

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 14:27 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | lopez | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 15:29 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 4 razy

| 

| hehee wlasnie taki sam kupilem na poczatu jak kompletowalem sprzed do malowania nawet calkiem niedawno to bylo   teraz mam  gruby  8mm waz specjalny do kompresora  prosty a nie zawijany

juz ci tlumacze co i jak
 nie moze byc ten  waz ktory podeslales w linku poniewaz   :
 a
 jest on bardzo podatny na uszkodzeni ,
 b
 podczas malowania moze ci sie on  zagiac i pistolet nie dostanie powietrza i ci nachlapie albo zapluje farb±  elemet- wyniknie z tego taka sytulacja ze  powiedzmy jesli jestes poczatkujacy to  przygotowywales element z tydzien do malowanie i teraz przez glupie zagiecie przewodu  cala  robata spieprzona - bo   jak ci bezbarwny opluje element - ja tak mialem - to potem musialem  papierem 1500 na wode   scierac   a   afekt koncowy byl i tak taki ze bylo widac i do tego rys narobilem

c
 pwietrze ktore idzie przez spiralny przewod bedzie tracilo  cisnienie
 ponieziewaz przeplyw powietrza  po spirali bedzie chamowal jego predoksc  w przeciwienstiwe do prostego przewodu

mogece ci to wytlumaczyc na chlopski rozum ze jak bedziesz  biegl czy jechal po torze spiralnym bo bedziesz to robil wolniej niz po prostym toze - fizyka

reasmujac jesli chcesz juz malowac  nie kupuj lipy bo farba jest droga i jak ci nie wyjdzie malowanie z powdou zlego sprzetu to juz tracisz kase   za ktra mogles kupic lepszy sprzet wczesniej  i moglo ci wyjsc cacy - tu nie zaoszczedzisz
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 16:58 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

| 

| Dziêkuje za odpowied¼. A jak± d³ugo¶æ powinien mieæ wa¿? I w jakim przedziale kosztuj± dobre wê¿e? I co najwa¿niejsze jak odró¿niæ kicz od dobrego wê¿a? Co powiecie o tym?

http://moto.allegro.pl/it...mi_niemcy_.html
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | Bisuside14   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 17:37 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 9 razy

| 

| Ten bêdzie ok. Ciekawe czy samoróbka nie wyjdzie taniej. Ten w±¿ te¿ na bank jest sk³adany w sklepie. W±¿+ szybkoz³±czki. |  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 17:51 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

| 

|  	  | lopez napisa³/a: |  	  | odolejacz odwadniacz  filtr( jest to jeden przyrzad , , miernik na  pistolet zebys wiedzial jakie cisnienie masz na pistloecie a nie na kompresorze (im dluzszy waz od kompresora tym cisnienie na pistolecie bedzie mniejsze ) 
 | 

Chodzi o takie co¶?

http://moto.allegro.pl/it...mpresor_we.html
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | arti | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 18:43 | 0 |  |  | 

| Pomóg³: 3 razy

| 

| Oliwiarki w zestawie do lakierowania raczej nie polecam...   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 19:06 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

|  | 

|  |  | 

|  | 
  | Bodzio   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 19:22 | 0 |  |  | 

| --B_C_G-- 

| 

| Tak, takie co¶. Ja bym wzi±³ jeszcze 2 taki, tylko bez manometra i reduktora, do tego pod pistolet i wody/syfu nie powinno byc  Aaaa i we¼ 1/2 cala, ja mam 1/4 i wydaje mi siê ¿e jako¶ tak wolniej powietrze leci (spadek jest, to wiadome, ale nie a¿ taki) |  
				| _________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | FILIPO   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 19:27 | 0 |  |  | 

| POCZATKUJ¡CY 

| 

| Czuli z tego co rozumiem; ten zestawik zamontowaæ mam przy sprê¿arce, a drugi sam filterek pod pistoletem?

A te oznaczenia 1/2 czy 1/4 oznaczaj± przepustowo¶æ filtra, czy rozmiar przy³±cza do szybkoz³±czki?

Przepraszam je¶li moje pytania s± idiotyczne, ale uczê siê dopiero.

Pozdrawiam
   |  | 

|  |  | 

|  | 
  | Bodzio   | 

|  Wys³any: 2008-08-16, 19:35 | 0 |  |  | 

| --B_C_G-- 

| 

| Ten zestawik + jeszcze jeden filtr przy sprê¿arce lub na ¶cianie w gara¿u w którym malujesz (kompresor w 2 gara¿u) + filtr za 15z³ pod pistolet. 1/2 i 1/4 to rozmiary gwintów szybkoz³±czek i wtyk. No ale jak wiadomo przez wiêkszy otwór wiêcej powietrza leci, wiêc teraz to wzi±³bym minimum 1/2
 |  
				| _________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg
 |  | 

|  |  | 

|  | 
  | przemo1972   | 

|  Wys³any: 2008-08-25, 10:15 | 0 |  |  | 

|  
 Pomóg³: 11 razy
 Sk±d: SC

| 

| Co do weza to kup sobie tlenowy w sklepie ze spawarkami, nie jest drogi i co najwazniejsze jest elastyczny. |  | 

|  |  |