Szukaj FAQ Album



Przesuniŕty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:18
Autor WiadomoŠ
kpopis
Wys│any: 2008-06-10, 16:48   DuPont CROMAX - jak stosowac?
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Robilem konwencjonalna baza Mazde III - grafitowe srebro. Caly prawy bok i maska. Wszystko wyszlo ok z wyjatkiem drzwi. Otoz widac na nich kilka poprzecznych chmurek (widac jak pistolet szedl). Wydaje mi sie ze za mocno rozcienczylem lakier. W kazdym razie uznalem ze sprobuje poprawic ta woda (podobno na wodzie problem z chmurkami mniejszy).Pod ta sama fiszke z DuPonta z ktorej mam konwencje, wzialem 200ml wody. Drzwi mam juz zmatowione pod lakier 1200 na mokro.

W jaki sposob nakladac baze. Jakie odstepy miedzy warstwami, jakiej grubosci warstwy?. Nie mam dysz venturiego ani kabiny. Posiadam promiennik podczerwieni.Czy moge rozlac dwie pelne wastwy mokro na mokro i po przesuszeniu przykryc bezbarwnym?
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-10, 16:54   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
2 pe┬│ne warstwy, jedna po drugiej od razu bez czekania na odparowanie. Po przeschnieciu bezbarwny ale basa musi byc super sucha. A pistolet to jak poprowadzisz to i tak bedzie dobrze. (powinno byc) Ja maluje tak samo jak zwyk┬│a baz┬▒ i jest ok. MOze za blisko przy┬│ozy┬│es pistolet? i wysz┬│y "linie"
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-06-10, 20:57   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Wyszly linie jak malowalem konwencjonalna. Teraz wzialem na probe wode. Zrobie tak jak mowisz.

Ciekaw jestem jaka jest cena Cromaxa u was? U mnie w mieszalni 300zl/litr , chyba sporo...

Mieszalnik powiedzial mi ze moga pojawic sie chmury po przykryciu bezbarwnym ktore znikna po wysuszeniu bezbarwnego. Rzeczywiscie wystepuje takie zjawisko?
 

dawid
Wys│any: 2008-06-10, 21:00   
0
UP DOWN


Pomˇg│: 6 razy
Posty: 577
2 warstwy na 2 atmosferach po wyschnieciu schodzisz do 1,5 i zapylka ok 20 centow od panelu
_________________
hmmm
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-10, 22:17   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
kpopis napisa│/a:
Wyszly linie jak malowalem konwencjonalna. Teraz wzialem na probe wode. Zrobie tak jak mowisz.

Ciekaw jestem jaka jest cena Cromaxa u was? U mnie w mieszalni 300zl/litr , chyba sporo...

Mieszalnik powiedzial mi ze moga pojawic sie chmury po przykryciu bezbarwnym ktore znikna po wysuszeniu bezbarwnego. Rzeczywiscie wystepuje takie zjawisko?


Hehe...pierwszy raz sie z takim zdaniem spotykam. Chmury widac na bazie jescze przed bezbarwnym. No chyba ze masz +10 na oko to nie widac. Jak juz pisa┬│em w kt├│ryms temacie: na "wodzie" bardzo trudno jest zrobic chmury, cienie itp. WOde trzeba wylac na 2 razy i tak samo jak konwencje wylewam to nic sie nie dzieje.
Albo inaczej powiem: pó³ roku dopeiro robie na wodzie i NIE ZDAZY£O mi sie takei cos jak chmura. Na konwencji owszem (chyba kazdemu) ale to znów od wielu czynników zalezy odgórnych.
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-06-11, 09:15   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
A jak wyglada sprawa cieniowania Cromaxa? Robi siê wpy³ke bez podk³adania sie ¿ywic±? Podk³ada sie ¿ywica bazow± wodn±? Czy moze mozna uzyc konwencjonalnej zywicy?

[ Dodano: 2008-06-11, 23:16 ]
Zrobilem Cromaxem.Polozylem dwie pelne warstwy na cisnieniu 2 atm, potem przepylilem rowniez na 2 atm. Baza wyschla w ciagu 40 minut. Natrysnalem mieszanke ktora dostalem z mieszalni - nie rozcienczalem juz niczym. I coz, wyszly takie same linie/chmurki jak kiedy malowalem konwencja. Nie wiem, moze cisnienie nie to? Moze zbyt mokre warstwy?

Jutro poprawie to konwencja na wolnym rozcienczalniku.Mam nadzieje ze bede mial juz te drzwi z glowy.

Ogolne wrazenia co do wody mam pozytywne. Latwiej myje sie pistolet, przyjemny zapach (przynajmniej Cromax) ale glownie nadzieje wiazalem z chmurkami, tj wydawalo mi sie ze latwiej bedzie woda robic srebra.
 

seba
Wys│any: 2008-06-15, 17:02   
0
UP DOWN

Posty: 53
je┬┐eli chodzi o cieniowanie to na szkoleniu robili┬Âmy wodn┬▒,ale ostatnio cieniowa┬│em drzwi bez ┬┐adnej zywicu i wysz┬│o spoko.

[ Dodano: 2008-06-15, 17:05 ]
A co do aplikacji to 1 p├│┬│mokra, 2pe┬│na,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono

[ Dodano: 2008-06-15, 17:41 ]
A co do aplikacji to 1 p├│┬│mokra, 2pe┬│na,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono

[ Dodano: 2008-06-15, 17:42 ]
A co do aplikacji to 1 p├│┬│mokra, 2pe┬│na,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono

[ Dodano: 2008-06-15, 17:43 ]
sorki powielono niechc┬▒cy
 

baqo 
Wys│any: 2008-06-15, 21:51   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 20 razy
Posty: 1553
Sk▒d: ko┬│obrzeg
kpopis napisa│/a:
I coz, wyszly takie same linie/chmurki
chyba masz jaki┬ zryty pistolet,albo ma┬│o wprawy! cromaxa k┬│adzie si├¬ trzy warstwy na mokro,ta trzecia wyr├│wnuj┬▒ca jest cieniutka i z najwi├¬kszej odleg┬│o┬Âci . tylko od lakiernika zale┬┐y jak ┬│adnie wyr├│wna baz├¬,bez chmurek i pas├│w. no ale jak kilka razy po├Žwiczysz jedno i to samo ,to w ko├▒cu czego┬ si├¬ nauczysz. zaznacz├¬ tylko ┬┐e to na pewno nie wina lakieru bazowego-├Žwicz :wink: :wink:
 
 

dawid
Wys│any: 2008-06-15, 21:58   
0
UP DOWN


Pomˇg│: 6 razy
Posty: 577
kochany pistol do wymiany :) ) tymi bazami nie mozna nie umiec malowac!! i nie sluchaj ludzi z mieszalni bo z zasady nigdy pistoletu nie mieli w reku.
_________________
hmmm
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-17, 21:54   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
baqo dzis malowa┬│em mitsubishi teren├│wke zielona pere┬│ke i jakos na 2 RAZy wyla┬│em...po co mi 3cia?
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-06-17, 23:08   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Pistolet mam do wymiany i to szybko. Dzisiaj znow rbilem srebro. Nawet jakos szlo mimo ze strumien nie pierwszej jakosci. W koncowym etapie prac gdy juz cieniowalem sasiednie elementy strumien zrobil sie wezszy, mialem wrzazenie ze skrecilem regulacje strumienia ale ta byla odkrecona na maksa. Rozkrecilem pistolet ale wszystko bylo czyste. Wyszly cienie ale pod listwa drzwi wiec na szczescie ujdzie.

Musze Cromaxa w takim razie jeszcze raz sprobowac.

Mam jeszcze pytanie: czy w mieszalni otrzymuje sie wode gotowa do natrysku czy nalezy jeszcze rozcienczyc czyms?
 

baqo 
Wys│any: 2008-06-18, 11:23   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 20 razy
Posty: 1553
Sk▒d: ko┬│obrzeg
mebArth napisa│/a:
po co mi 3cia?
chodzi o efekt ko├▒cowy! i przysta├▒my przy kolorach srebrnych. druga warstwa z wi├¬kszej odleg┬│o┬Âci nie zawsze za┬│atwia spraw├¬. przypr├│szanie robi├¬ do momentu a┬┐ widz├¬ ┬┐e mam ┬│adn┬▒ r├│wn┬▒ baz├¬. je┬┐eli uwa┬┐asz ┬┐e "po co mi trzecia" , ka┬┐dy lakieruje inaczej :idea: :idea: :wink:
 
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-18, 22:53   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
kpopis - Cromax jest gotowy do uzycia z mieszalni ale jeden jest gêsciejszy a drugi zadszy:) Maluje sie tak samo..Ale g³upio z przyzwyczajenia do jednej gestosci konwencji.
Podobno standoxa wode sie rozciencza ale nie wiem na 100%

Zawsze sie smieje jak stary mi uleje farby i m├│wi: jak ci braknie to z kranu dolej wody... :)
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-06-25, 19:03   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Dostaje juz kurwicy z tymi chmurami. Robilem konwencja maske w hondzie r-505p. Czerwona perla z ostrym ziarnem i coz... na sloncu widac jasniejsze i ciemniejsze podluzne plamy. Przeczyscilem pistolet i coz, strumien ma nierownomierny. Robi takie widelki tj daje duzo towaru na gorze i na dole natomiast na srodku malutko. Zamowilem Devilbissa Gti ale plynie do mnie z USA i jeszcze kilka dobrych dni poczekam. Kupilem dzis inna podrobe, zalalem rozpuszczalnika i prysnalem. Ta daje lepiej ale wyraznie wiecej daje w dolnej polowie strumienia natomiast u gory troszke mniej a w srodku znow najmniej. Strumien jest bardziej rownomierny niz w poprzednim pistolecie ale cienie i tak znowu wyszly. Strumien skrecilem na 80% i oddalilem dosc daleko pistolet, cisnienie niskie kolo 2 bar ale nie pomoglo..

Jak wyglada sprawa z markowymi pistoletami. Strumien jest po calosci rownomierny czy tez nizej jest wiecej a na gorze wiecej towaru?
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-25, 20:22   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
kpopis..ale kurde na WODZIE NIE MA SZANS ZROBIC CHMUR !!!!
Chyba ze masz pistolet z MAKRO do kombajn├│w. To co sie da┬│o z*bac na konwensji to nie ma prawa wyjsc na wodzie! Wylewasz ca┬│osc i musi byc!.

Co do markowych pistolet├│w....rzuc okiem na og┬│oszenia gosc sprzedawa┬│ sate 3000 hvlp, ja takim pracuje i jest cacy. nie tanio chce ale tez nie drogo ale SATA sie nie psuje....masz na wieki.

Co do strumienia u Ciebie...masz zapchanego motylka dlatego daje duzo u g├│ry a na dole nic.
Drut z migomatu i czyscimy :mrgreen: Scansol prawde ci powie. ma byc miot┬│a za 30cm . Kazdy CZYSTY pistolet tak ma.
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-06-25, 20:43   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
I po calych 30cm rownomierna ilosc lakieru?
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-25, 20:47   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
kpopis napisa│/a:
I po calych 30cm rownomierna ilosc lakieru?

No a jak nie? Masz szeroka miot┬│e to ┬│adnie wylewa materia┬│. jUz pisa┬│em w 1 temacie ze warstwy sie ┬│┬▒czy w po┬│owie poprzedniej, czyli co zaleci na d├│┬│ to przykrywasz now┬▒. :) a g├│rna zostaje dolana. Teoria...pokaza┬│bym ci ale jak?
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-06-25, 21:49   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Dokladnie wiem o co chodzi. Sam w taki sposob robie tj kazda nastepna warstwe zachodze w polowie poprzedniej. Wsuszylem ta maske przed chwila na promienniku i zrobilem od nowa, skrecilem strumien na wezszy i oddalilem pistolet. Wyglada na to ze wyszlo ok, okaze sie jak jutro wyjade na slonce oddac samochod klientowi.
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-26, 16:31   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
Strumien ma byc SZEROKI a nie w┬▒ski. Waski to na odrzwia jedynie albo na wpy┬│ki- sry┬│ki.
_________________
Bart
 
 

dooku 
Wys│any: 2008-06-26, 17:12   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 117
Sk▒d: ┬ú├│d┬╝
wlasnie to jest roznica :cool:
sata ma strumien plaski czyli powiedzmy na 30 cm jedziesz rowno (chodzi mi o szerokosc) a devilbilis Gti ma strumien w butelke ,jest nieco szerszy na srodku i troche sie zweza na gorze i na dole ale rownomiernie :)
taka ma gti na dyszy trans-tech do jest super do bezbarwne (choc na bazach tez chmur nie ma :wink: )
jak polecisz warstwe clary i jedziesz nastepna to na te wylana nie dajesz tak jak sata tyle samo tylko juz odpowiednio mnie i mniejsza szansa na wafle :mrgreen:
pozD
 

mebArth 
Wys│any: 2008-06-26, 17:40   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
Cytat:
devilbilis Gti ma strumien w butelke ,jest nieco szerszy na srodku i troche sie zweza na gorze


Masz brudny pistolet DV. jakos ja robi³em na GTI i by³o ok...moze troszke wêzszy strumien ale równy z dwóch stron.
_________________
Bart
 
 

Bisuside14 
Wys│any: 2008-07-13, 11:33   
0
UP DOWN
M├│w mi Bisu:D


Pomˇg│: 9 razy
Posty: 348
M├│g┬│by mi kto┬ pom├│c?
Robi³em blacharkê w autku i lakierowa³em cromaxem.
No, problem jest taki, ┬┐e czarna per┬│a, kt├│r┬▒ malowa┬│em w przeciwie├▒stwie do reszty auta jest taka "fioletowa".
Wodê na aucie nak³ada³em na kilka cienkich warstw. Jak skoñczy³em autko wzi±³em siê osobno za lotkê. Zdrapa³em ohydny spray, który na niej by³. Poszed³ PZP, a na to baza. (Lotka by³a bia³a)Teraz, malowa³em tak jak trzeba na dwie warstwy. Po po³o¿eniu lakiery bezb. i jego wyschniêciu lakier okaza³ siê prawie taki sam jak na reszcie auta ( nie tej co malowa³em)
Mo┬┐e trochu o bezbarwnym: G┬│upi ja kupi┬│em w tej samej mieszalni klar "Studio" i jako pozorny zapyta┬│em si├¬ o rozlewno┬Â├Ž, i czy nie ma k┬│opot├│w. Kolo odpowiedzia┬│ ┬┐e k┬│opot├│w nie ma i nic nawet rozcie├▒cza├Ž nie trza, wystarczy sam utwardzacz. Pos┬│ucha┬│em go i tak zrobi┬│em, a efekt by┬│ taki, ┬┐e klar kompletnie si├¬ nie rozla┬│ i musia┬│em lakierowa├Ž jeszcze raz, ale tym razem doda┬│em 20% rozcie├▒czalnika.
Po 1-szym malowaniu bezb. spr├│bowa┬│em zniwelowa├Ž mork├¬ papierkiem i przetar┬│em na zgi├¬ciu i musia┬│em pryska├Ž jeszcze raz baz┬▒ d├│┬│ b┬│otnika tylnego. Od razu przysn┬▒┬│em d├│┬│ drzwi bo by┬│y rysy do oryginalnego podk┬│adu (nie z mojej winy). Zmatowi┬│em od razu wszystko co mia┬│em do malowania jeszcze raz klarem. D├│┬│ drzwi i b┬│otnik prysn┬▒┬│em na 2 warstwy tak jak trzeba ( b┬│otnik musia┬│em wycieniowa├Ž) po pokryciu bezb. wysz┬│o tak samo jak baza na elem├¬ntach lakierowanych). Czyli odcie├▒ raczej nie spowodowany ilo┬Âci┬▒ warstw. Czyli co? albo wina czarnego podk┬│adu albo morki kt├│ra jest?
Tak wyszed┬│ lakier bez rozcie├▒czalnika:


A tak po 2 lakierowaniu bezbarwnym ju┬┐ rozcie├▒czonym (rozcie├▒czalnik do akryli novola)


 
 

ksenonn 
Wys│any: 2008-07-13, 12:11   
0
UP DOWN


Pomˇg│: 7 razy
Posty: 279
Sk▒d: Cz├¬stochowa
morka konkretna

moze malo rozcienczalnika, moze za male cisnienia, utwardzacza moze za duzo :roll:
_________________
Blacharstwo/Lakiernictwo
 

Bisuside14 
Wys│any: 2008-07-13, 12:20   
0
UP DOWN
M├│w mi Bisu:D


Pomˇg│: 9 razy
Posty: 348
1 lakierowanie by┬│o od s┬│oika bez rozci├¬czalnika ( mierzy┬│em linijk┬▒ wi├¬c OK) a drugie ju┬┐ od kubka. Da┬│em 20% rozcie├▒czalnika. Rozla┬│o si├¬ ale i tak morka du┬┐a. Pierwsze lakierowanie nak┬│ada┬│em chyba z 5 warstw maj┬▒c nadziej├¬ ┬┐e si├¬ wko├▒cu cho├Ž troch├¬ rozleje a po wyschni├¬ciu wygl┬▒da┬│o to tak jakbym ten klar nakrapia┬│ wyka┬│aczk┬▒.
Morka co teraz jest mnie nie martwi tylko odcie├▒ per┬│y.
Jak po 1 warstwie zobaczy³em co wychodzi z nak³adania bezb. To z 2 bar zwiêkszy³em do 3 a potem do 3,5 i tak to nic nie da³o.
Aha, bazy nie jest za grubo, bo na 2 du¿e calibrowskie tylne b³otniki, klapê ty³, b³otnik przedni progi posz³o max 0,5L wody, tak wiêc na ca³± cali posz³o by z 1,2 L per³y wody a to nie du¿o.
 
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-13, 15:14   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
Ch-wy bezbarwny albo uwardzacz do dupy. Ja maluje PROFIXem bez rozcienczalnika i wychodzi robota jak na foto ponizej.
Sprzedawcy igdy nie s┬│uchaj - kazdy wcisnie kit zeby sie pozbyc towaru. Tak jak na otomoto.pl. Kazde bezwypadkowe ...

EDIT:
A jaka temp mia┬│es w garazu? nie za goraco przypadkiem? (ne wiem czy garaz czy komora wiec zgaduje)

PIC-0006.jpg
Pobierz Plik Âci▒gniŕto 872 raz(y) 361.5 KB

_________________
Bart
 
 

lukas
Wys│any: 2008-07-13, 17:33   
0
UP DOWN


Pomˇg│: 5 razy
Posty: 339
Wi├¬kszo┬Âci┬▒ klar├│w mozna polakierowa├Ž bez rozcie├▒czalnika ale trzeba wzi┬▒├Ž pod uwag├¬ wiele parametr├│w i podej┬Â├Ž do tematu "z g┬│ow┬▒". Przy obecnych temperaturach mo┬┐na sobie narobi├Ž problem├│w nawet z rozcie├▒czalnikiem. Wystarczy, ┬┐e kupimy klar ze standardowym utwardzaczem, kt├│ry fabrycznie jest ustawiony jako bardzo szybki a wierzcie mi u nas wi├¬kszo┬Â├Ž klar├│w jest tak w┬│a┬Ânie ustawianych i wyjdzie mega cytryna albo tak jak na zdj├¬ciach Bisuside14, wr├¬cz struktura. Tu wychodzi nasz problem. Sklepy chc┬▒ wy┬│┬▒cznie szybkie lakiery bo klienci musz┬▒ mie├Ž auto "na wczoraj" wi├¬c producenci chc┬▒ zrobi├Ž dobrze sobie (sprzeda┬┐) i lakiernikom i w ko├▒cu przychodzi upalne lato i wszyscy narzekaj┬▒. Przecie┬┐ ┬┐aden producent nie b├¬dzie na lato zmienia┬│ utwardzacza kt├│ry daje w standardzie (komplet) bo logistycznie jest to niewykonalne. Problem├│w nie maj┬▒ ci co kupuj┬▒ klary do kt├│rych s┬▒ utwardzacze wolne, tyle ┬┐e nie wszystkie sklepy chc┬▒ zamawia├Ž je... bo to przecie┬┐ problem. Takie podej┬Âcie sklep├│w moim zdaniem powinno by├Ž weryfikowane przez klient├│w. Nie mo┬┐na i┬Â├Ž na ┬│atwizn├¬ a p├│┬╝niej m├│wi├Ž ┬┐e to produkt do dupy!
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-13, 17:56   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
lukas nei zgodze sie. Taka cytryne to zrobi┬│em jak bylem bo ostrym chlaniu urodzinowym w pracy wiec mi ne m├│w. Standard KLAR + standard HARTER i NIE MA MOZLIWOSCI zeby byszed┬│ baran. No chyba ze lakiernik do dupy? Moze wyjsc delikatna morka ale nie kasza jak na foto. Morke sciagniesz 2000 i spolerujesz a kasze to ne iwem czy 800 pomoze. Ja stawiam na: do dupy klar, do dupy utwardzacz, do dupy temp, do dupy lakiernik. Nawet na nitrze takie cos nie ma prawa sie stac.
_________________
Bart
 
 

┬úukasz79 
Wys│any: 2008-07-13, 22:10   
0
UP DOWN

Posty: 57
Bisuside je┬Âli to wina zbyt szybkiego utw. to szcz├¬scie Twoje ,┬┐e lakier nia straci┬│ po┬│ysku i sko├▒czy si├¬ to tylko gimnastyk┬▒ z polerk┬▒ i papierem :wink:
 
 

Bisuside14 
Wys│any: 2008-07-13, 22:22   
0
UP DOWN
M├│w mi Bisu:D


Pomˇg│: 9 razy
Posty: 348
┬úukasz79 napisa│/a:
Bisuside je┬Âli to wina zbyt szybkiego utw. to szcz├¬scie Twoje ,┬┐e lakier nia straci┬│ po┬│ysku i sko├▒czy si├¬ to tylko gimnastyk┬▒ z polerk┬▒ i papierem :wink:

I tak siê skoñczy.
mebArth napisa│/a:
do dupy lakiernik

1.O chyba to. No to tak: 1 struktury ju┬┐ nie ma Pomalowa┬│em jeszcze raz bezbarwnym- rozcie├▒czonym, oczywi┬Âcie poprzednio matuj┬▒c.
2. Zdaje mi siê, ¿e jak jedno zrobi³em to 2 spierniczy³em.
Tak: ┬»eby nie zamalowa├Ž drzwi pozakleja┬│em je foli┬▒ ( autko tak sta┬│o ze 3 dni) i wida├Ž, ┬┐e w miejscach gdzie by┬│o zetkni├¬cie folia/drzwi jest wyra┬╝ny ja┬Âniejszy ┬Âlad. Pr├│bowa┬│em papierkiem + pasta G3 i usun┬▒┬│em to, a na zajutrz powr├│ci┬│o i by┬│o wida├Ž lekkie ryski po papierku. Przepolerowa┬│em jeszcze raz G3 bez papierka ( g┬▒bka farecla- szara) i dzisiaj zn├│w wysz┬│y ┬Âlady i ryski. :mad: Jedno zdrobione drugie cenzura.
Co do temperatury to by┬│o ze 20 stopni. Nie ma co p┬│aka├Ž nad rozlanym mlekiem. Teraz jest jaka┬ morka, ale spr├│buje j┬▒ usun┬▒├Ž za kilka miech├│w bo wr├│ci┬│em z wakacji i nie mam gdzie. ( pod blokiem??? :razz: )
Tylko bojê siê ¿eby znów po polerce mi rysy nie powyskakiwa³y. 2 razy polerowa³em drzwi i nadal s± ryski.
Wkurza mnie to
2 morka wysz³a bo trochê za grubo by³o bezbarwnego.
 
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-14, 19:27   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
Rysy po polerce:
1: kurz smieci kamienie pod papierem przy szlifowaniu klaru
2: Za gruby papier
3: za mokry klar.
4: niedopolerowany element. Ma sie swiecic jak psu ** a podczas polerki element ma sie troszku przygrzac...nie b├│j sie docisnac gabki bo na mokro raczej siezko spalic lakier.
5: oszczedzasz na pascie?

Na koniec...nie rozumiem pojecia "jasniejszy slad na zetknieciu" ?
_________________
Bart
 
 

Bisuside14 
Wys│any: 2008-07-14, 19:53   
0
UP DOWN
M├│w mi Bisu:D


Pomˇg│: 9 razy
Posty: 348
mebArth napisa│/a:
"jasniejszy slad na zetknieciu" ?

Wyobra┬╝ sobie: Drzwi przykryte foli┬▒ (cienk┬▒), autko sta┬│o tak ze 3 dni a nawet mo┬┐e wi├¬cej ( nie widzia┬│em sensu ┬Âci┬▒ga├Ž) Autko sta┬│o na dworze ( troch├¬ popada┬│o, w dzie├▒ s┬│onko przy┬Âwieci┬│o)- folia jest cienka, "lepi" si├¬ do drzwi. W tym miejscu widocznie gdzie by┬│a "przylepiona" odparzy┬│o i zostawi┬│o ja┬Âniejszy ┬Âlad.
 
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-14, 20:08   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
A juz rozumiem...tak mi kiedys papier przem├│k┬│. 2000 szlif i polerka. Folia sie nie okleja siasiednik eliment├│ bo przy sciaganiu folii lakier z niej sie kruszy i idelanie sie przykleja na nowy element. Bujanie sie z odpadkami z folii na nowym lakierze = bezcenne.
_________________
Bart
 
 

Bisuside14 
Wys│any: 2008-07-14, 20:11   
0
UP DOWN
M├│w mi Bisu:D


Pomˇg│: 9 razy
Posty: 348
Tylko ┬┐e, ja ju┬┐ jecha┬│em papierkiem i past┬▒ :roll:
 
 

kalbi 
Wys│any: 2008-07-14, 20:12   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 32 razy
Posty: 1685
Sk▒d: Warszawa
Bisuside14 napisa│/a:
asniejszy slad na zetknieciu"


to jest od tego gdy pod foli┬▒ jest mokre auto i ta folia zostawia wlasnie takie slady... ogolnie to ciezko sie tego pozbyc!!!!! trzeba klasc folie na suche auto...
_________________

 
 

Bisuside14 
Wys│any: 2008-07-14, 20:21   
0
UP DOWN
M├│w mi Bisu:D


Pomˇg│: 9 razy
Posty: 348
By┬│o k┬│adzione na sucho, ale widocznie para
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-07-15, 23:55   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Mam ponownie pytanie co do cieniowania Cromaxa. Czy moge podlozyc sie zywica bazowa z konwencji czy musi byc specjalna dedykowana pod wode?
 

baqo 
Wys│any: 2008-07-16, 08:57   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 20 razy
Posty: 1553
Sk▒d: ko┬│obrzeg
kpopis napisa│/a:
Czy moge podlozyc sie zywica bazowa z konwencji
kpopis, nawet przez my┬Âl mi nie przesz┬│o aby tak zrobi├Ž!!! a do tego brak ┬┐ywic konwencjonala. jako mi├¬dzywarstwy pod baz├¬ wodn┬▒ stosuj ┬┐ywic├¬ WB 1640.
 
 

kpopis
Wys│any: 2008-07-16, 19:02   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Czy moge uzywac VS'a konwencjonalnego przed woda?
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-16, 20:02   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
Ja nie uzywam NICZEGO przed baza i cieniuje sie ┬│adnie i nie ma zadnych smug, szorstkosci i innych dupereli. Wystarczy szeroko wypylic element i gubisz wsystko.
_________________
Bart
 
 

rbfm 
Wys│any: 2008-07-16, 20:04   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 21 razy
Posty: 1890
Sk▒d: Krak├│w
mebArth napisa│/a:
Ja nie uzywam NICZEGO przed baza i cieniuje sie ┬│adnie i nie ma zadnych smug, szorstkosci i innych dupereli. Wystarczy szeroko wypylic element i gubisz wsystko.


robie dokladnie tak samo. nawet fade out rozcienczalnikow nie uzywam. duza zasluga precyzyjnego pistoletu w tym jest.
 

kpopis
Wys│any: 2008-07-16, 21:47   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 1 raz
Posty: 291
Co do cieniowania to wszystko mam juz jasne. Mam watpliwosci tylko co do tego czy moge uzyc konwencjonalnego VS'a przed wod┬▒?
 

arti
Wys│any: 2008-07-16, 22:03   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 3 razy
Posty: 98
Ja u┬┐ywa┬│em VSa w konwencji. By┬│o OK.
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-17, 18:53   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
Zamaist FADE OUT robie tak ze jak koncze malowac klarem, do resztki dolewam rozcienczalnika w proporcji na OKO 10 -1 i przepylam zakonczenia bazy ze starym klarem. I bangla, ┬│adnie (szybko i lekko bez "dodzierania") sie szlifuje nie ma odciec nic.
_________________
Bart
 
 

rbfm 
Wys│any: 2008-07-17, 18:54   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 21 razy
Posty: 1890
Sk▒d: Krak├│w
chodzilo mi o fade out do baz
 

mebArth 
Wys│any: 2008-07-17, 19:44   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 42 razy
Posty: 1797
Sk▒d: Krak├│w
aaaa a po co? Na wodzie nic nie widac ale na konwencji lubi postawic zairno wiec czasem przyda sie na gwnianych kolorach. Og├│lnie musze sobie radzic BEZ i jakos dzia┬│a :D
_________________
Bart
 
 

rbfm 
Wys│any: 2008-07-17, 20:20   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 21 razy
Posty: 1890
Sk▒d: Krak├│w
m na konwencji sata cieniuje bez widocznego przejscia i o to mi chodzilo. novol do baz wodnych tez ma cos do cieniowania
 

kalbi 
Wys│any: 2008-07-17, 22:29   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 32 razy
Posty: 1685
Sk▒d: Warszawa
rbfm napisa│/a:
m na konwencji sata cieniuje bez widocznego przejscia i o to mi chodzilo. novol do baz wodnych tez ma cos do cieniowania


sata Ci u┬│atwia sprawe ale bez do┬Âwiadczenia to i na sacie mozesz marnie wycieniowa├Ž. Ja lakieruje devilbisem GFG te┬┐ nie u┬┐ywam ┬┐adnych podrzutek do cieniowania i jako┬ ┬│adnie idzie (m├│wie o srebrze bo tylko z tym jest cenzura)
Ogolnie nawe jak masz gorszy gun to dasz rade jak siê na tym znasz... cieniowanko na skos elementu najlepiej i oko oszukane :D
_________________

 
 

rbfm 
Wys│any: 2008-07-17, 22:30   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 21 razy
Posty: 1890
Sk▒d: Krak├│w
no na skos idzie najlepiej i z dalszej odleglosci. i nic nie widac :P
 

baqo 
Wys│any: 2008-07-18, 10:23   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 20 razy
Posty: 1553
Sk▒d: ko┬│obrzeg
rbfm napisa│/a:
na skos
na skos,czyli od lusterka do tylnej dolnej kraw├¬dzi drzwi, no ale jak flop zrobi├Ž na skos, od lusterka na ┬Âcian├¬ kabiny ,bo to z k┬▒ta najwi├¬cej wida├Ž jak jest cieniowane????
 
 

rbfm 
Wys│any: 2008-07-18, 13:42   
0
UP DOWN

Pomˇg│: 21 razy
Posty: 1890
Sk▒d: Krak├│w
baqo, mi chodzilo o troche inny skos. po prostu pryskam pod katem innym niz 90 st do elementu :) i z flopem nigdy nie mialem problemow.
 

LAKIEROWANKO Strona G│ˇwna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu  
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach
Nie mo┐esz za│▒czaŠ plikˇw na tym forum
Mo┐esz Âci▒gaŠ za│▒czniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group